Tog Chöd is een krachtige praktijk, ontwikkeld door Tulku Lobsang, deels gebaseerd op  oude Tibetaanse monniken dansen. Deze dans met een zwaard brengt ons rechtstreeks naar het huidige moment. We moeten dapper zijn om in het huidige moment te zijn.

Wat is Tog Chöd ?

Via Tog chöd leren we onze innerlijke kracht kennen en kunnen we onze obstakels overwinnen. De combinatie van beweging en hanteren van het zwaard, geeft ons energie en verbindt ons met onze innerlijke kracht Deze vloeiende bewegingen zijn beslissend en krachtig, terwijl we stampen  op onze vijanden, die onze eigen negatieve emoties zijn. Er zijn geen vijanden buiten onszelf, en wanneer we ons dit realiseren, kunnen we stoppen met worstelen met de externe wereld en leren we onze eigen realiteit te creëren.  

Expectation is the enemy, fear is the demon

De praktijk van Tog chöd bestaat uit 2 delen: eerst leren we de 5 oefeningen van de voorbereidende praktijk, daarna leren we de  4 oefeningen van de hoofdpraktijk.  We  leren het wijsheidszwaard hanteren en leren de "dans"passen in  één vloeiende beweging.  De beoefening van Tog chöd schept ruimte in ons hoofd, bevrijdt ons van negatieve emoties en dat brengt ons dichter bij een meditatieve staat.

 

The amount of happiness that you have depends on the amount of freedom you have in your heart.

- Thich Nhat Hanh

Over Mijzelf

Van opleiding ben ik orthopedagoge, maar sinds mijn twintiger jaren beoefen ik yoga. De eerste vorm van yoga was Okido-Yoga waarvoor ik lessen volgde aan het Oost-west centrum in Antwerpen. Vervolgens ben ik mij gaan toeleggen op de meer traditionele Hatha Yoga. Deze vorm van yoga heb ik gedurende 15 jaar veelvuldig beoefend.

Daarnaast ben ik gecertificeerd als  Mindfulness trainer( MBSR-MBCT) (postgraduaat), Arteveldehogeschool Gent (2008-2011)

                                                                                                                        

Een aantal jaar geleden ontdekte ik Lu jong, Tog Chöd en Shiné -Traditional Tibetan Shamatha Meditation.  Dit zijn waardevolle praktijken die door Tulku Lobsang, een Tibetaanse arts en hoogstaande lama, naar het westen gebracht  werden. Hiermee werd  mijn  interesse in yoga en meditatie helemaal gecombineerd.

Ondertussen ben ik ook gecertificeerd in zowel Lu jong 1, Lu jong 2,  Tog chöd  en Traditional Tibetan Shamatha Meditation (Shiné) in de Lineage van Lama Tulku Lobsang.   Deze technieken hebben mij geleerd om meer met een open mind en hart in het leven te staan en het bewustzijn te verruimen.Daarom wens ik dan ook om dit aan anderen aan te bieden.

 

Heb je interesse?

Laat iets van je horen...

rogine@metta-sutta.be 0479 525 766

Uw adres ontbreekt.
Uw familienaam ontbreekt.
Uw gsm of telefoon nummer ontbreekt.
Uw email adres ontbreekt.
Uw bericht ontbreekt.